wat is het beste hondenvoer

Wat is het beste hondenvoer?

Wat is het beste hondenvoer? Deze vraag wordt mij vaak gesteld.

Helaas is er daar niet één antwoord op te geven. Het is belangrijk om te kijken waar je hond het goed op doet. Dit is wat makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is een glanzende vacht en een niet uitgedroogde neus een goede graadmeter, evenals een vacht die niet stinkt en mooie ontlasting. Maar, waar kun je het aan zien als je hond niet goed reageert op zijn voeding? Hieronder 10 kenmerken. 

  • Darmproblemen: Dunne/ slappe ontlasting of juist obstipatie is een duidelijk teken dat het huidige voer van je hond niet het juiste is.
  • Overgeven: Als je hond na het eten overgeeft is dit ook een teken. Natuurlijk kan ook een hond eens niet lekker zijn, maar is dit een terugkerend probleem dan ligt het aan de voeding. Let op, het kan ook komen door de manier van aanbieden. Het helpt om te voorkomen dat honden gaan schrokken, evenals het voeren op borsthoogte en voor de vers vlees voerders kan het helpen om het eten aan te bieden als de kou er wat vanaf is.
  • Flatulentie: Oftewel winderigheid. Natuurlijk kan dit weleens voorkomen, maar als je er de kamer voor uit moet vluchten, dan wijst dat er op dat er iets niet goed gaat.
  • Gewicht: Aankomen of afvallen zonder aanwijsbare reden. Dit kan te maken hebben met de samenstelling van het voer. Honden worden eerder te dik van teveel koolhydraten dan van vet (zoals bijvoorbeeld vette vis)
  • Extreme fixatie: Als je dier meer dan normaal op zoek gaat naar eten, dan kan dat een teken zijn dat het huidige voer niet verzadigd of onvoldoende voedingsstoffen bevat.
  • Verminderde eetlust: Als je hond ineens minder interesse in zijn eten toont is het belangrijk om ziekte uit te sluiten. Als dat gedaan is kijk je naar het normale ritme (Hugo heeft af en toe eens een dag dat hij niet eet, meestal is dat als hij wat zwaarder wordt, heerlijk zo’n natuurlijke rem) Het kan dus normaal zijn, maar ook aan het voer liggen.
  • Gedragsverandering: Als je van voer bent veranderd en je hond vertoont sindsdien ander gedrag. Voeding is echt de basis van alles.
  • Energielevel: Als het energielevel (passend bij het temperament en de leeftijd van de hond) is veranderd sinds je van voer bent veranderd.
  • Jeuk: Veel van de jeuk bij honden komt van binnenuit. (sluit ook hier invloeden van buitenaf uit, bijvoorbeeld parasieten, pollen, een bepaald wasmiddel) Er zit dus iets in de voeding waar de hond op reageert. De jeuk breekt uit op de plek van de minste weerstand. Voor de ene hond zal dit tussen de teentjes zijn en bij de ander zal dit bijvoorbeeld op de flanken zijn.
  • Oorproblemen: Jeukende oren of een oorontsteking die steeds terugkomt, kan duiden op een voedselallergie.

Voeding is eigenlijk net brandstof, als je niet de juiste brandstof in jouw auto gebruikt dan levert dat problemen op! Wat is het beste hondenvoer voor jouw hond?

Wil je jouw hond op Vers vlees zetten, maar wil je dit op een juiste manier doen of geef je dit al en wil je checken of je dit goed doet? Dit boek is echt een geweldige praktische handleiding: Rauwvoer voor de hond

Heb je vragen over dit artikel, stel ze gerust! Wil je dit artikel delen? Graag zelfs! via de originele link. Heb jij een onderwerp op het gebied van voeding, gezondheid of beweging dat je graag behandeld ziet worden in een van mijn blogs? Laat het mij weten!

eten hond
Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs