medicatie toedienen

Medicatie toedienen bij hond of paard

Hoe dien je medicatie of supplementen toe bij jouw hond of paard. In dit blog geef ik je tips!

Medicatie of Supplementen die over de voeding mogen.

Veel medicatie of supplementen mogen toegediend worden over de voeding. Het aller gemakkelijkste is als je een veelvraat hebt die heel makkelijk alles opeet. Maar voor veel dieren zul je iets meer uit de kast moeten halen. Dat is natuurlijk niet om jou te pesten, maar een heel natuurlijk iets. Als er namelijk een gekke smaak/ geur aan de voeding zit zou deze bedorven of giftig kunnen zijn. Prima om het dan te laten staan. Terug naar hoe je het wel in je dier krijgt. Er zijn poeders, druppels en pillen:

  • Pillen: deze worden eigenlijk niet aan paarden toegediend, dit zie je meer bij honden. Je kunt een pil direct in de bek toedienen (de dierenarts kan je dit leren. Vindt je het geen fijn idee om met je vingers zo ver langs de kiezen van je hond te moeten, dan heb je daar ook speciale pillenschieters voor) Dit is natuurlijk wel een handeling die stress kan geven. Zeker bij een lange kuur. Daarom kun je er beter voor kiezen om een pil in iets heel lekkers te stoppen, bijvoorbeeld Tribal graanvrije worst
  • Poeders: Een poeder wordt makkelijk uit de voerbak geblazen als hond of paard snuffelen of uit ademen. Daarom moet je zorgen dat het blijft plakken aan de voeding. Je kunt wat water gebruiken, maar voor de smakelijkheid en een betere opname kun je beter een olie gebruiken. Bijvoorbeeld de Trias Omega voor paard of de Trias Omega en Herbafix zalmolie met kurkuma voor de hond. Uiteraard is slobber voor paarden ideaal om een poeder aan toe te voegen.
  • Druppels: Druppels plakken zelf al aan de voeding dus dat is heel gemakkelijk. Is jouw paard een slordige eter of goed je de voeding bijvoorbeeld in een voerbal aan dan wil je toch zeker weten dat alle druppels opgenomen worden. Biedt de druppels dan aan op Vitalbix Tiny Horse treats of de iets grotere Vitalbix treats Druppels voor de hond kunnen op bijna alle snacks/ voeding die de hond  eet, als het maar een beetje poreus is zodat de druppeltjes er niet afglijden.

Eigenlijk geldt voor alles wat over de voeding gegeven mag worden, geef het op iets waar de geur aangenamer van is. Dus op iets heel smakelijks!

Medicatie of Supplementen los van de voeding.

Medicatie moet soms los van de voeding gegeven worden. Omdat bijvoorbeeld de opname dan beter is. Dit gaat soms direct vanuit een pipet of spuitje of het is een poeder dat aangelengd moet worden en dan vanuit een spuitje gegeven moet worden. Zo/n spuitje in de mond vinden veel dieren gek. Je kunt het aanleren door het spuitje leuk te maken! Dus geef af en toe iets heel lekkers uit een spuitje (uiteraard zonder naald) Voor honden kun je bijvoorbeeld een beetje botten bouillon aanbieden uit het spuitje en voor paarden is appelmoes een topper. Zo wordt het spuitje superleuk! De meeste supplementen zijn veilig genoeg om van je hand te laten likken. Sommige honden vinden dit erg interessant.

Ik kan echt niet met een spuitje in de buurt komen!

Het kan zijn dat jouw dier een nare ervaring met spuitjes heeft (denk bijvoorbeeld aan wormenkuren of antibiotica en pijnstillers bij paarden, deze worden vaak in pasta’s vanuit een spuit aangeboden) dan gaat het oefenen lang duren. Ook kan het natuurlijk niet lukken. Dan is er nog de truc met kokosolie! Kokosolie kun je vaak prima als een draagolie gebruiken. Verwarm de kokosolie au bain-marie tot deze vloeibaar is, giet het in bijvoorbeeld een ijsblokjes houder. Als de kokosolie bijna weer gaat stollen voeg je de druppels of poeder toe. Laat het goed afkoelen (eventueel in de koelkast) Dan heb je als het ware snoepjes/ bonbons om te voeren.

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs