Vroeger en nu
Feit of fabel? In de loop der tijd verandert er nogal wat. Zo ook binnen het houden van onze dieren. De moraal veranderd: vroeger lagen honden aan kettingen. Nu is dat zelfs verboden in Nederland. Inzichten veranderen ook!
Voorheen kreeg je het advies om uit te kijken met te veel eiwit in het gras zodat je paard niet hoefbevangen wordt. En zet ze vooral op kort gras zodat ze ook op die manier niet te veel eiwitten binnen krijgen. Inmiddels weten we dat niet eiwitten, maar suikers de boosdoeners zijn. Het fructaan gehalte in het gras. Nu krijg je het advies zet ze maar in zo lang mogelijk gras. Hier is namelijk ‘de groei uit’ en daardoor het fructaan gehalte lager.
Het is dus niet zo dat je vroeger werd voorgelogen. Onderzoek veranderd soms de kijk op de zaak.
Feit of fabel
Er gaan ook heel wat feiten en fabels in de rondte hier wat voorbeelden:
- Dieren gaan verharen als het kouder wordt. Dit is een fabel. Dieren gaan verharen als de dagen korter worden. Ze reageren dus niet op de temperatuur maar op daglengte.
- Baat het niet dan schaadt het niet. Deze zin hoor ik ontzettend veel. Dit is zowel een feit als een fabel, kijk maar naar onderstaande punten:
- Neem maar veel vitamine C. baat het niet dan schaadt het niet. Dit is een feit. Vitamine C. is een in water oplosbare vitamine. Dit houdt in dat als je er meer van binnenkrijgt dan dat je lichaam gebruikt, je het weer uit plast. Zo loop je geen overdosis op. (wist je trouwens dat vitamine C. niet alleen goed is voor de weerstand, maar ook bij huidherstel en het herstel van botbreuken?)
- Ik geef mijn paard knoflook tegen de vliegen, baat het niet dan schaadt het niet. Fabel! Het zal sommigen paarden echt wel helpen, alleen is knoflook niet zo onschuldig als men denkt. Langdurig of overmatig gebruik van knoflook kan verschijnselen van bloedarmoede geven bij paarden. Aan de ene kant is het gezond, maar geef zeker niet te veel, want dan wordt het ongezond.
Het is dus enorm belangrijk om je kennis bij te houden. Zo blijf je leren en kun je een weloverwogen keuze maken in wat voor jou het beste is voor je dier. Want dat is toch uiteindelijk wat je wil? Heb jij nog een voorbeeld van een feit of fabel? Reageer op dit blog!