

Is mijn hond te dik of te dun? En hoe bepaal je dit eigenlijk? Zijn er richtlijnen voor of is het een kwestie van smaak? Even over één kam scherend: op shows zie je eerder wat ‘vollere’ honden (beetje body toont nou eenmaal wat beter). De smaak van de dierenarts zal eerder neigen naar wat ‘schralere’ honden, omdat zij de schadelijke gevolgen van overgewicht zien.
Hoe bepaal ik of mijn hond het juiste gewicht heeft?
Voor grootvee en paarden zijn er hele mooie ‘body condition score’ kaarten in omloop. (google hier maar eens op). Hier kun je aan de hand van een aantal lichamelijke kenmerken zien hoe de voedingstoestand van jouw dier is.
Voor hond en kat is het wel in opkomst, maar de handigste manier om aan te houden is “je moet de ribben net niet kunnen zien, maar wel makkelijk kunnen voelen”.
“Ja en bij windhonden dan?” hoor ik je al zeggen.
Tja daar zie je de ribben inderdaad zonder dat er sprake is van ondergewicht. Bij windhonden kijk je naar de ruggengraat. Op de afbeelding heb ik het doornuitsteeksel en de dwarsuitsteeksels aangegeven. Bij een windhond mag je het doornuitsteeksel iets zien. Zie je deze niet dan is de hond te dik. Zie je de dwarsuitsteeksels dan is de hond te dun.
Even een toelichting, als we in de dierenwereld over de conditie van het dier praten dan hebben we het er niet over hoe lang het dier kan rennen, maar hoe de voedingstoestand is. Dus te dun, te dik of goed. Is jouw hond te dik? Laten we eerst even kijken naar factoren die het gewicht beïnvloeden.
Invloeden op het gewicht
Goed om te weten is dat er een aantal zaken zijn die invloed hebben op het gewicht van de hond.
Bouw van de hond: Het ene ras is nou eenmaal grover gebouwd dan het andere. Vet is overigens wat anders dan bouw. (ja alle Beagles en Labradors horen een taille te hebben)
- Leeftijd: puppy’s mogen wel een beetje ronder zijn omdat alle energie in de ontwikkeling en groei gaat zitten. (niet te verwarren met een bol wormenbuikje) jonge honden kunnen een slungelige periode meemaken waarin ze dun lijken (laat ze hier al niet te zwaar worden) Ouderen honden lijken soms wat dikker te worden als je recht boven ze staat. De flanken dijen wat uit. Dit is echter geen vet (ribben kun je vaak nog prima voelen) maar spieren die zich daar gaan ontwikkelen. De kracht in de achterhand wordt vaak wat minder en op die manier gaan ze dat compenseren.
- Castratie: Vaak wordt er gezegd “van castratie worden ze dikker” dat is echter niet waar! Wel gaat er geen energie meer naar de hormonen (deze zijn immers weggenomen) dus dat betekent veel minder voeren!
- Voeding: Net als bij ons gaat over het algemeen elk pondje door het mondje. “Maar ik hou aan wat er op de verpakking staat” Tja dat is een gemiddelde. De een heeft veel meer nodig om op gewicht te blijven en de ander wordt al dik van niets.
- Activiteit en productiestadium: productiestadium wil zeggen is de teef drachtig of is ze aan het zogen. Een hond die bijvoorbeeld de hele dag schapen aan het drijven is, heeft veel meer energie nodig dan een hond die drie keer daags zijn ommetje maakt.
Wanneer is mijn hond te dik?
Als de hond op hetzelfde dieet ineens aankomt of afvalt is het raadzaam om de dierenarts een bezoek te brengen. Er zijn namelijk een aantal ziekten waarbij gewichtsafname/ toename een symptoom is. Dus maak je niet dik, stoor je niet aan de mening van anderen en leer zelf goed te kijken naar jouw hond!
Heb je vragen? Dan kun je uiteraard bij JK-Balance terecht. Ken jij mensen voor wie dit artikel ook nuttig kan zijn? Deel gerust!