Wormen
Wormen zijn endoparasieten (parasieten die in je dier leven) die je liever niet wilt hebben. In hoge mate van besmetting, bij jonge, zwakke of oudere dieren kunnen ze flink wat last veroorzaken. Afhankelijk van de soort wormen hoe gevaarlijk het is en welke klachten het geeft. Het beste is wormen voorkomen en als ze er zijn er zo snel mogelijk ontwormen om er vanaf te raken. Daar ga ik het nu verder over hebben!
Vroeger
Voorheen was het zo dat zowel paarden als honden periodiek een ontworm middel kregen toegediend. (bij honden en katten gebeurd dit vaak nog) Zowel ter preventie als om te behandelen. Maar het vreemde hier aan is dat je helemaal niet preventief kunt handelen bij een worminfectie. De ontwormmiddelen bestrijden alleen de aanwezige wormen, maar maken je dier niet onaantrekkelijk voor wormen zoals bijvoorbeeld een vlooienmiddel wel doet. Eigenlijk ben je dan dus onnodig het lichaam van je dier aan het belasten.
Hoe dan wel?
Preventief beschermen kan niet, wel kun je zorgen dat jouw dier een goede weerstand heeft en het klimaat in het maag darmstelsel zo is dat het voor wormen geen prettige leefomgeving is. Even op een rij:
- Goede voeding
- Langdurige stress vermijden
- Goede darmgezondheid (lees hier hoe je dat kun bewerkstelligen Darmprotocol )
- Voor paarden niet te suikerrijke voeding en veel verschillende grassen/ kruiden laten eten.
- Voor hond en kat heb je bijvoorbeeld het Fytosupplement dat een mooie basis van gezonde kruiden bevat.
- Regelmatig een wormonderzoek
Mocht er uit het wormonderzoek blijken dat er een te hoog aantal wormeitjes zijn gevonden dan ga je pas ontwormen. Met welk middel je dit doet hangt af van het soort eitjes dat is gevonden. In de uitgelichte afbeelding zie je een wormeitje dat ik onder de microscoop heb gevonden tijden het doen van een mestonderzoek.
Hoe gaat een mestonderzoek in zijn werk?
Je kunt bij veel dierenartsen of bij bijvoorbeeld VPL het Woud een testkit aanvragen. Je krijgt dan materialen waarmee je de mest op kunt vangen en wegbrengen/ opsturen. De mest wordt bekeken en aan de hand daarvan hoor je of je wel of niet moet ontwormen en zo ja, met welk middel je dit dan het beste kunt doen. In de volgende afbeeldingen laat ik zien hoe zo’n set van VPL het Woud eruit ziet. (je kiest het diersoort dat je wilt laten testen. Het voorbeeld gaat over mijn honden)
Hier de voordelen van testen op een rij:
- Geen onnodig gif in jouw hond, kat of paard
- Veel kleinere kans op resistentie van middelen (of het middel nog wel werkt)
- Als er wormeitjes worden gevonden krijg je meteen te horen welke middel je moet gebruiken. Dus niet zomaar willekeurig, waarbij jij denkt dat het probleem is opgelost maar waar sommigen wormen niet dood van gaan.
- Geen stress van elke keer een wormmiddel moeten toedienen.