Titeren of een titerbepaling laten doen, je hoort het steeds meer. Maar wat is het eigenlijk?
Eerst wat achtergrond informatie over inenten/vaccineren.
Iedereen wil zijn of haar hond goed beschermen tegen ziektes. Dat hield in elk jaar een inenting en eens in de drie jaar een grotere cocktail. Doordat honden die naar het buitenland gaan een Rabiës enting krijgen en sommige landen een titerbepaling (meten hoeveel antilichamen er tegen de ziekte zijn, dus is de enting aangeslagen?) eisen. Zijn wij erachter gekomen dat de Rabiës enting bijvoorbeeld voor 3 jaar beschermt en dus echt niet elk jaar gegeven hoeft te worden.
Dit geldt ook voor andere vaccinaties die worden gebruikt.
Bescherming
Om een virus te kunnen bestrijden ben je afhankelijk van je eigen afweersysteem. Een virus nestelt zich namelijk in cellen en daar komt geen antibiotica bij. Het lichaam zal dit echt zelf moeten oplossen.
Als het lichaam met een virus in contact komt zal het immuunsysteem gaan reageren. Het lichaam gaat het virus aanvallen. Ook worden er geheugencellen aangemaakt zodat het lichaam de indringer een volgende keer meteen herkent.
Met inenten wordt er een dood of levend vaccin toegediend. Je bootst een infectie in het lichaam na, zonder dat het dier ziek wordt. Het nadeel van vaccineren is dat er wel een stof toegevoegd moet worden om het immuunsysteem te activeren. Dit kan nog al prikkelend werken. De reacties verschillen van jeuken op de plaats van de inenting tot echte allergische reacties.
Het inenten/ vaccineren van de hond wordt echt onderschat. Wij zien het als even een prikje halen, maar het is echt een medische ingreep. Het is heel belangrijk om alleen gezonden dieren te laten vaccineren. Het vergt echt wel wat van het lichaam.
Wel of geen vaccinatie?
Dan maar niet meer inenten? Dat zou ik zeker niet aanraden. Een voorbeeld van een paar jaar geleden: mensen dachten dat er een kattenhater actief was. Ineens stierven er veel katten in die omgeving.
Nadat enkele eigenaren sectie hadden laten plegen, bleek dat er een virus rondging. Geen deze katten was gevaccineerd. “want ja iedereen laat zijn kat inenten dus dan hoeft die van mij niet” was de redenatie. Of ook een veelgehoorde “mijn kat komt toch niet buiten”.
Zeker nu er ook veel honden uit het buitenland worden gehaald hebben honden hier meer kans om te worden blootgesteld aan ziektes die hier niet meer zo veel voorkwamen. Ook doordat het klimaat veranderd zie je bepaalde ziekten steeds noordelijker voor komen.
Hoe meer hoe beter?
Geeft elk jaar inenten dan niet een betere bescherming? Nee, een hond die beschermt is raakt niet beter beschermt. Een vaccinatie slaat dan niet aan, maar je belast het systeem van de hond onnodig door de oplosstoffen van het vaccin.
Meten is weten
Meten is weten en daarom raad ik titeren aan. Bij het titeren wordt er een druppeltje bloed afgenomen. In dit druppeltje bloed wordt gemeten of er voldoende antilichamen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten.
Is de hond voldoende beschermt dan is het goed. Anders wijst het uit waar de hond nog wel voor ingeënt moet worden. Bij honden kun je meten of er antilichamen zijn tegen Hepatitis (HCC), Parvo en Distemper (Hondenziekte).
Hier onder kun je een uitslag van Hugo zien. Hij is nog prima beschermt en hoeft dus niet gevaccineerd te worden.
Er is echt maar een druppeltje bloed nodig zoals je hier onder ziet: