giardia

Mijn hond heeft Giardia (gehad)

Giardia is een super vervelende parasiet waar je voorheen niet zo veel van hoorde, maar tegenwoordig erg veel voorkomt. Wat is het, wat doe je eraan en vooral hoe help je jouw hond verder als hij het heeft gehad? Je leest het hier:

Wat is Giardia?

Giardia is een protozo dat leeft in het maagdarmkanaal van zijn gastheer. De parasiet tast het darmslijmvlies aan. Giardia is een zoönose wat betekent dat het van zowel dier naar dier als van dier naar mens en omgekeerd overdraagbaar is. Heel erg uitkijken voor jezelf dus ook!

Hoe loopt je hond Giardia op?

De hond raakt besmet door het opnemen van de cysten (Giardia eitjes in een beschermlaag) Het opnemen gebeurd via de bek. Bijvoorbeeld door het drinken van besmet water, likken aan de vacht, opeten van ontlasting etc. De tijd tussen besmetting en wanneer de parasiet voor het eerst is aan te tonen is tussen de 4 en 10 dagen. Je hond loopt dus tijdens gewoon hele ‘hondse’ zaken de parasiet op, dus echt voorkomen kun je het niet.

Wanneer je hond laten testen?

Uiteraard bij klachten. Klachten die met Giardia samenhangen zijn:

  • Toenemend darmgeluid (je hoort dus een rommelbuik)
  • Papperige tot waterige diarree met soms ook slijm en/ of bloed
  • Pijnlijke buik (dit zie je door een opgetrokken buik en soms zelfs krommen rug (door het optrekken)

Dit zijn overduidelijke klachten, maar wat over het hoofd wordt gezien als de hond niet enorme buikpijn of afwijkende ontlasting heeft zijn de volgende klachten:

  • Pup die heel erg bijterig is (bijt door de buikpijn)
  • Pup die overprikkeld lijkt
  • Wisselende ontlasting
  • Hond die niet echt goed in conditie komt (voedingstoestand)

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs