hoe blijft je paard warm

Hoe blijft je paard warm?

Je hebt je eten op en bent moed aan het verzamelen om naar stal te gaan. Tja dat is ’s winters toch lastiger dan zomers wanneer het nog lekker lang licht is en stukken warmer.

7 Evolutionaire handigheden.

Je komt op stal aan en hoe blijft mijn paard warm? Nou omdat hij een deken op heeft zal je denken…. en zijn benen en oren dan? Of dat paard wat ongeschoren eens lekker in de sneeuw gaat liggen? Paarden hebben een aantal handigheidjes opgedaan in de evolutie. Welke dat zijn ga ik je nu vertellen:

  • Paarden hebben weinig spieren in hun benen zitten. Denk hierbij met name aan de pijpbeenderen. Doordat er minder spieren zitten is er minder bloedtoevoer nodig. Het bloed koelt dan dus ook minder af op de benen.
  • De neus van het paard is er op ingericht om de lucht die hij inademt goed voor te verwarmen voordat het in de longen komt. Het scherpe gevoel als wij bijvoorbeeld in de kou sporten kennen zij dus niet.
  • Als de temperatuur daalt krijgt het paard meer trek. Dus Ruwvoer (hooi) er in! Natuurlijk isoleert een laagje spek, maar tijdens de vertering komt er warmte vrij. Je paard hoeft dus niet dikker de winter in te gaan om het niet koud te krijgen, maar zorg wel dat hij onbeperkt ruwvoer kan knabbelen.
  • Haren rechtop zetten. Door de haren rechtop te zetten blijft er lucht tussen de haartjes zitten. Dit zorgt voor extra isolatie. Hoe efficiënt deze isolatie is kun je goed zien als de sneeuw op het paard blijft liggen. De warmte blijft bij het paard anders zou de sneeuw smelten. Natuurlijk geldt dit niet voor geschoren paarden en is een deken dan noodzakelijk.
  • De benen van het paard hebben nog een prachtig systeem. Het paard kan het bloed uit de slagaderen in de benen direct naar de aderen laten terugstromen. Dit voorkomt bevriezing van de benen.
  • In het lichaam zelf zit nog zo’n ingenieus systeem. Bij koud weer sluit het paard de bloedvaten die direct onder de huid lopen. Zo stroomt het bloed dieper onder de huid. De teruggaande bloedstroom wordt langs de slagaderen geleid. Op die manier wordt het bloed voor verwarmt voordat het terug gaat naar hart en longen.
  • Tot slot nog bibberen. Door de beweging komt er warmte vrij. Dit kost veel energie dus het is niet wenselijk als dit een tijd aanhoudt. Bibbert je paard, zorg dan voor meer ruwvoer en eventueel een deken.

Dus hoe blijft mijn paard warm? Daar zorgt hij heel goed zelf voor. Help jij je paard nog op een andere manier warm te blijven?

paard temperatuur
Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs