Wat is het darmprotocol?

Het Darmprotocol is ontwikkeld door het team van De Groene Os. Het zijn een aantal stappen van ondersteunende producten die de darmgezondheid weer helemaal op orde krijgen. 80% van de weerstand wordt namelijk in de darmen bepaald. Het darmprotocol is voor zowel hond, kat als paard te volgen.

Wanneer zet je het darmprotocol in?

Het darmprotocol is in te zetten bij o.a. de volgende klachten:

  • het herstellen van de darmgezondheid (bijvoorbeeld na een verstoring, ziekte of antibiotica gebruik)
  • dieren met een gevoelige huid of jeuk
  • een niet-optimale spijsvertering (steeds wisselende ontlasting)
  • steeds terugkerende indringers en ongewenste gasten (denk aan wormbesmettingen of Giardia)
  • het behandelen van gedragsproblemen (Serotonine wordt bijvoorbeeld voor 80% in de darmen aangemaakt en niet, zoals altijd werd gedacht, in de hersenen) dus zit je dier niet lekker in zijn vel, heeft het een kort lontje etc.
  • voedselincompatibiliteit met bepaalde voeding (allergieën)

Wat kun je er van verwachten?

Je kunt een toename van de weerstand van je dier verwachten. Hoe hoger de weerstand, hoe beter de gezondheid. Hoe meer het lichaam zelf op kan lossen. Na het volgen van het darmprotocol kun je niet achterover leunen. Het zorgen voor bij je dier met passende voeding en beweging blijft essentieel om het microbioom in de darm daarna ook gezond te houden.

De stappen

Stap 1: Weerstand bevorderen 

Het doel van deze fase is om de weerstand te ondersteunen, ontstekingen te remmen, het histaminegehalte in het bloed omlaag te krijgen en methylatie te bevorderen. Dit is een proces dat zorgt voor genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van hoe de genen zich uiten en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.

Behandelduur
Minimaal 3 weken (afhankelijk  van de situatie kan dit verlengd worden) Tijdens deze fase moet er ook gezorgd worden voor goede voeding, beweging en levensomstandigheden. Uiteraard help ik je daar bij!

De 4 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen

Als er sprake is van langdurige fysieke en mentale verschijnselen. Dan is Adaptonicum aan te raden. Door de regulerende werking als adaptogeen ondersteunt het de normale gang van zaken. Voor hond/ kat: adaptonicum hond/kat voor paard: adaptonicum paard

Na 3 weken hebben we dan weer contact om te kijken hoe het verloopt.

Stap 2: reiniging

Deze fase staat in het teken van reinigen. De lymfedrainage en de uitscheidingsfunctie van de lever en nieren worden nu bevorderd. Ook de darmen worden gereinigd om met een schone lei aan stap 3 te beginnen.

Behandelduur
3 weken

De 2 middelen die in deze fase moeten worden ingenomen

Stap 3: immuunsysteem stimuleren

In deze fase worden indringers bestreden. Pas hierna kun je werken aan het opbouwen van de darmgezondheid.

Behandelduur
6 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

Dat is all septicum. Voor hond/ kat: all septicum hond/ kat Voor paard: all septicum paard

Stap 4: herstellen van het darmmilieu en de darmflora

In eerdere fasen heb je onder meer gewerkt aan het wegnemen van ontstekingen en het stimuleren van het immuunsysteem, daarmee is een goede basis gelegd om verder te gaan met deze laatste fase.

Het doel van deze fase is het optimaal gezond krijgen van de darmwand (darmslijmvlies) en darmflora. Een gezonde darmwand is onder meer belangrijk omdat hierdoor de goede darmbacteriën (probiotica) die in deze fase ook worden gegeven, beter op het slijmvlies van de darmwand kunnen aanhechten en de darmflora helpen herstellen. Je kunt probiotica zien als zaadjes die geplant worden, waarna het lichaam zelf een gezond microbioom kan onderhouden. Vaak wordt een probiotica te vroeg ingezet. De darmen zijn dan nog niet in de juiste conditie om een gezonde kolonie bacteriën in stand te houden. Dan heeft het dus een minimaal tot geen effect.

Behandelduur
8 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

Praktische tips

Met name in stap 1 worden best veel middelen tegelijk gegeven. Neemt jouw hond, kat of paard moeilijk supplementen of medicatie in? Lees dan hier praktische tips om toediening gemakkelijker te maken: medicatie of supplementen toedienen

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs