wat is het beste hondentuig

Welk hondentuig is het beste?

Welk tuig is het beste voor mijn hond?

Grofweg kun je een hondentuig in twee groepen indelen. Dat is het Y-tuig en het Noorse tuig. Het Noorse tuig wordt ook wel borsttuig genoemd. Welk hondentuig is het beste? In dit blog ga ik antwoordt geven op welk model de meeste bewegingsvrijheid geeft dus welke anatomisch gezien het beste voor jouw hond is. Ik ga niet in op een bepaald merk.

Het Noorse tuig

Het Noors/ borsttuig zit met een band om de borstkas van de hond en heeft hieraan een band die voor de borst langsloopt. Je doet ze gemakkelijk over het hoofd van je hond en hond hoeft er niet met één of twee poten in te stappen. Een nadeel van dit type tuig is dat het de beweging van met name het schouder gewricht en de ruimte om de voorpoot naar voren te brengen beperkt. De hond gaat dus kortere passen maken. Zeker wanneer ze sneller gaan lopen dan stap (draven/ rennen)

Op de eerste afbeelding zie je het vooraanzicht van het Noorse tuig. De band loopt voor de borst langs. Boven het borstbeen dus drukt het op het zachte gedeelte van de hondenhals.

Op de tweede afbeelding zie je het zijaanzicht van het Noorse tuig. Hier zie je ook hoe de borstband naar de band om de ribben loopt.

Op de derde afbeelding is het schouderblad zichtbaar gemaakt. Je kunt nu duidelijk zien hoe dit model tuig over het schouderblad loopt en daardoor de beweging van het schoudergewricht beperkt.

Doordat de borstband boven het borstbeen loopt raakt het niet alleen het zachte gedeelte van de hals waar luchtpijp en slokdarm lopen, maar ook de Brachiocephalicus, deze spier loopt van de voorkant van het schouderblad naar achter in de nek. Dit is de spier die de voorpoot omhoog en naar voren beweegt. Dit beperkt dus hoe ver de hond zijn voorpoot naar voren kan brengen.

Het Y-tuig

De naam van het Y-tuig komt doordat het model van vooraf gezien erg op de letter Y lijkt. Het y-tuig geeft, mits goed passend optimale vrijheid in het schoudergewricht en belemmert geen spieren tijdens de beweging. De conclusie is dus dat dit het model tuig is waar je het beste voor kunt kiezen. Maar dan moet hij uiteraard wel goed passen!

Waar let je op bij het passen van een tuig?

Nu je weet welk model het meeste bewegingsvrijheid geeft gaat het erom dat je de juiste maat kiest. Hieronder een opsomming van punten waar je tijdens het passen van een tuig op moet letten zodat je de juiste pasvorm kiest:

  • Zorg dat het tuig op het borstbeen rust en niet op het zachte gedeelte daarboven.
  • Zorg dat de band om ribben goed om de ribben ligt die verbonden zijn met het borstbeen. Als het rugstuk te lang is dan kan deze band om de zwevende ribben of zelfs achter de zwevende ribben komen te liggen en dat is erg gevoelig dus onprettig voor de hond.
  • Het rug gedeelte mag ook niet te kort zijn waardoor de band om de ribben te dicht achter de ellebogen van de hond komt te liggen. Dit is dan vrij dicht in de oksel waardoor het de oksel kan irriteren en de beweging van de poot naar achteren belemmert doordat de elleboog tegen het tuig aan beweegt. De hond lost dit dan op door de ellebogen wat naar buiten te plaatsen wat een overbelasting tot gevolg kan hebben. Als je gaat meten moet het tuig minimaal twee vingers achter de elleboog zitten.

Heel veel succes met het passen. Er zijn overigens ook bedrijven waar je een tuig op maat kunt laten maken. Dan weet je zeker dat je een tuig hebt dat qua type en formaat perfect bij jouw hond past! Heb je vragen, stel ze en deel de blog gerust!

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs