waarom rolt een hond

Waarom rolt een hond?

Waarom rollen honden eigenlijk? Honden houden van rollen en meestal gebeurd dit ook nog in laat ik het netjes zeggen ‘iets minder prettig ruikende’ zaken. Er zijn verschillende redenen waarom honden rollen:

Reden 1: Heel praktisch de hond rolt zich droog. Dit zie je meestal in zand of gras als de hond uit het water komt of op bijvoorbeeld een handdoek nadat ze gewassen zijn.

Reden 2: De genotsrol zoals ik het noem. De hond rekt zich uit en gooit zich loom wat op zijn rug om te rollen of zoekt hier een bepaalde ondergrond voor uit, omdat dit lekker schuurt. Hugo heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor kunstgras.

Dus rolt jouw hond voor een genotsrol of parfumerie?

Reden 3: Rollen in zaken die vaak in verre staat van ontbinding zijn. Rond deze reden van rollen zijn verschillende theoriëen:

  • Één daarvan is het jachtinstinct. De hond zou zich in iets wentelen om zijn eigen geur te maskeren en zo dichter bij zijn prooi kunnen komen zonder opgemerkt te worden.
  • Bij de tweede theorie gaat het erom dat de hond het gewoon een prettige lucht vindt. Even een parfummetje opdoen zullen we maar zeggen.

Je ziet ook dat de manier van rollen anders is dan bij de eerste twee redenen. Bij punt 1 en 2 zie je dat de hond zich op zijn rug rolt en vaak het hoofd naar achteren brengt tijdens het rollen. Bij het rollen in ranzige zaken zie je dat de hond als het ware zijn hals/kin gebied insmeert met het geurende goedje alvorens zich er verder in te wentelen. Dit laatste kan overigens ook een vraag om aandacht worden, want geheid als je jezelf als hond in een kadaver mikt dat de baas naar je toe komt rennen en naast je staat te schreeuwen. Geef toe, dat is toch leuker dan dat ze vooruit sjokken en op hun telefoon kijken?!

Tuurlijk wil ik dat mijn hond zoveel mogelijk zijn soorteigen gedrag kan uitvoeren, maar als ik dan de schubben van een dode karper uit zijn vacht sta te peuteren onder de douche verzoek ik hem de volgende keer toch vriendelijk om door te lopen.

Lekker droogrollen op het strand. Ik neem ze dan als een soort gepaneerd kroketje weer mee naar huis.

hond rolt

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs