Anatomie knie hond

Gescheurde kruisband bij de hond

Kruisband letsel bij de hond

Zo loopt je hond goed en zo hupt hij op drie poten waarvan hij er achter een omhoog houdt. Dat is schrikken! Heel vaak is het zo dat als er een kruisband scheurt bij een hond dit om de voorste kruisband gaat. In dit artikel ga ik je meenemen in de anatomie van de knie, welke honden lopen risico en wat kun je er aan doen.

Knie tapen hond

Zo zit een hondenknie in elkaar

Het kniegewricht van de hond bestaat uit de botten van het boven en onderbeen die samenkomen met knieschijf, pezen, spieren en banden. Op de foto bij dit artikel zie je de namen bij de verschillende onderdelen. En in deze video laat ik het zien: Knie van de hond Bij een gezonde knie hoort deze te kunnen buigen en geen zijwaartse beweging te kunnen maken. Dit is tevens een van de testen hoe een dierenarts een gescheurde kruisband kan constateren.

Wanneer loopt jouw hond een risico?

Er zijn een aantal risico factoren waardoor je een grotere kans op een kruisbandtrauma hebt.

  • Trauma: verkeerde beweging, dit is echt pure pech en kan door een misstap, botsing of uitglijden ontstaan
  • Aanleg: Honden die wat steiler gebouwd zijn in hun knie (soort van overstrekt als je het met een mens zou vergelijken) hebben een wat groter risico. Zeker als dit honden zijn die hard voor zichzelf zijn en vaak een enorme passie voor bijvoorbeeld een bal hebben. Dit soort honden zullen niet zo gauw stoppen bij pijn, maar er eerder ‘doorheen’ gaan. Dit zie je o.a. bij Labradors, Boxers, Rottweilers, Staffords en Bully’s
  • Omgevingsfactoren: Hieronder kun je overgewicht en gladde vloeren scharen. Niet meteen een gladde vloer tijdens de winter bijvoorbeeld, maar al bij de fokker. Het is zo belangrijk dat pups opgroeien op een goede ondergrond die niet glad is. Check hier of jouw hond goed op gewicht is: Is mijn hond te dun of te dik?

Hoe herken je kruisband letsel?

Heel typisch voor dit soort letsel is dat de hond deze poot wil ontzien en er dus niet graag op gaat staan. Dat vertaald zich dan in een typische gang waarbij de hond alleen met zijn teentjes de grond aan tikt tot het helemaal op drie poten lopen. Soms komen ze ineens kreupel aangelopen, maar in veel gevallen hebben de eigenaren de hond horen piepen/ gillen tijdens het oplopen van het letsel. In sommige gevallen is de knie ook wat warmer en dikker.

Wat kun je aan een gescheurde kruisband doen?

Het is belangrijk om te weten of de kruisband alleen pijnlijk is (denk aan een verzwikte enkel) ingescheurd of echt afgescheurd. De oplossingen per geval:

  • Pijnlijk: Wanneer er alleen sprake is van pijnlijkheid dan is tapen een geweldige optie. De banden krijgen rust door de steun van de tape zodat deze weer kunnen herstellen. Even geen gekke bochten en los zand en rust geven. Rechtuit bewegen is wel goed! Eventueel pijnstilling. Overleg dit goed met de dierenarts want pijn is een signaal voor het lichaam! Neem je dit weg, zullen sommige honden geen rust pakken en het juist erger maken doordat ze zich weer goed voelen. Dus kijk goed naar jouw hond en wellicht is een lagere dosering een optie.
  • Ingescheurd: Vaak red je dit ook met tapen en na het herstel is het heel belangrijk om een goede spieropbouw te doen. Spieren kunnen namelijk zo enorm veel opvangen. Let op bij grote honden zie je vaak dat een kruisband uiteindelijk toch helemaal afscheurt. Er moet dus wel verbetering optreden.
  • Afgescheurd: Dan is een operatie eigenlijk altijd nodig. Dit kan op een aantal manieren en ik noem hierbij de meest gebruikte. Doormiddel van een TTA Operatie, wat staat voor Tuberositas Tibia Advancement. Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren geplaatst door een speciale plaat. Op deze manier zorgt de kniepees voor de stabiliteit i.p.v. de kruisband. Bij een TTA operatie is er een verschil in de klassieke of de Rapid operatie (Bij de Rapid wordt het scheenbeen niet volledig doorgezaagd) De Flo teugel, dit is een kunstband die bij dieren onder de 10 kg wordt gebruikt, bij zwaardere/ grotere honden is dot helaas niet sterk genoeg. De TPLO staat voor Tibia Plateau Leveling Osteotomie. Hierbij wordt het plateau van het onderbeen operatief naar voren gekanteld zodat het minder naar achter kan glijden bij beweging waardoor de beschadigde kruisband wordt ontlast. Deze operatie wordt vooral ingezet bij honden met een steil onderbeen, neiging tot een losse knieschijf of bij wat oudere honden, omdat bij een TPLO er minder nieuwe botvormig nodig is dan bij een TTA operatie. Wat het beste is om te doen is heel goed overleggen met de dierenarts hoe jouw hond is qua activiteit en hoe lang je de hond rustig kunt houden na een operatie. Het is echt maatwerk dus de ene operatie is niet beter dan de andere, je moet kiezen wat het beste bij jouw hond past. Een heel enkele keer is opereren niet wenselijk door bijvoorbeeld de leeftijd en gezondheid van de hond. Dan kan een brace uitkomst bieden eventueel in combinatie met een pijnstiller, er zomaar mee laten lopen is niet echt een diervriendelijke optie.

Bekijk hier de video die ik heb gemaakt met uitleg over de hondenknie en hoe ik kruisbandletsel ondersteun met Medical Taping. Knie van de hond

H-tape Medical taping
Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs